<
 
m e n u
  c o l u m n s   &   i n t e r v i e w s  
terug >>  
 

 

Startpagina

 

Curriculum

 

Boeken over psychologie

 

Columns en interviews >>

 

Thrillers

 

Fotografie

 

 

 

 

 

 

 

 

Columns

Managersjargon

Als ik met managers praat kan ik er soms geen touw aan vastknopen. Ze zijn bezig  processen te managen, ze formuleren kerncompetenties of ze geven coachend leiding. Volgens mij geven ze elkaar in het diepste geheim lijstjes door met duistere begrippen waarmee je een geleerde en bijdetijdse indruk kunt maken. Ik denk dat het bij het vak hoort. De goochelaar heeft zijn simsalabim, de dokter zijn potjeslatijn en de medicijnman spreekt plotseling ‘in vreemde tongen’.
 Er is een verschil. De goochelaar komt al decennialang weg met zijn simsalabim maar de manager moet steeds weer iets nieuws bedenken. Tien jaar geleden had hij zijn mond vol van situationeel leidinggeven, tegenwoordig is het toverwoord coachend leidinggeven. Waarschijnlijk loop ik al weer een paar jaar achter want zo gaat dat met die modebegrippen. De goochelaar heeft aan zijn simsalabim voldoende om geheime kennis en krachten uit een andere wereld te suggereren waarmee hij het konijn uit de hoed opsiert. Maar de manager moet meer: hij moet ook een energieke indruk maken met een eigentijds taalgebruik. Die uitstraling bepaalt zijn marktwaarde. Let maar eens goed op hoe die Moberg (Ahold), zich beweegt en hoe hij pienter en fris in de lens kijkt. Niet voor niets verdienen plastische chirurgen in de USA miljoenen aan facelifts, ooglidcorrecties en liposuctie bij manager van middelbare leeftijd.Het zijn doeltreffende investeringen in je marktwaarde. 
 Tegenwoordig moet je dus coachend leiding geven. Gek eigenlijk, want wat is het geval? De leidinggevende wordt betaald om de ondergeschikte te laten doen wat hij en het bedrijf willen. Coachen daarentegen betekent iemand helpen te onderzoeken wat hij zelf wil en hoe hij dat het beste kan aanpakken.Het komt er dus op neer dat je ondergeschikte ontdekt wat jij wil dat hij doet. Organisaties  verzinnen de gekste dingen  Ik hoorde laatst van een organisatie die op zoek was naar een concrete omschrijving van het begrip coachend leidinggeven. Ze kwamen er op uit dat de leidinggevende een maal per twee weken minimaal een half uur persoonlijke gesprekken met zijn ondergeschikten moest hebben. Is dat dan coachend leiding geven? Onzin, we hebben het er gewoon over dat je persoonlijke aandacht hebt voor je medewerkers. De vraag is of je het hiermee redt in het volgende sollicitatiegesprek of tegenover je recruitingofficer:“Weet je wat het is: ik geef persoonlijke aandacht aan mijn medewerkers.”  Je moet minstens zeggen: Ik ben een echte peoplemanager die coachend leiding geeft!

© Theo IJzermans

Columns:

 

 

| top |